Twee maanden geleden kwam Google met een bericht over veilige en niet-beveiligde websites. De meeste websites zijn tegenwoordig beschermd, maar helaas geldt dit nog niet voor alle websites. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website veilig is? Wij geven graag een korte uitleg.

Controleer eerst of jouw website veilig is.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door links van de website-URL te kijken. Als je links een slot (🔒) ziet, betekent dit dat uw website is beveiligd en dat u voldoet aan de wijzigingen van Google. 

Een andere aanwijzing dat jouw site veilig is, is als deze begint met HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Zie je bij een pagina dat er een “!” voor het website-adres wordt geplaatst dan is er op die pagina nog iets wat via http opgeroepen wordt. Binnen Chrome Console kun je checken welke pagina’s een onbeveiligde verbinding heeft. Hiervoor heb je wel wat technische kennis nodig. Zonder technische kennis is het ook mogelijk om een check uit te voeren. Ga hiervoor naar https://www.crawlcenter.com/mixed-content-checker Plaats daar de link van al jouw pagina’s (dus niet alleen de homepage). Per pagina wordt vermeld wat er nog niet via https geladen wordt.

Chrome is eigendom van Google en 70% van de internetters gebruikt deze browser. In januari 2020 volgt er een nieuwe release van Chrome. Wanneer een pagina niet beveiligd is, dan zie je vanaf dat moment voor het website-adres de opmerking “! Niet beveiligd” staan.  In februari volgt er dan weer een release. Google probeert in die release automatisch aanpassingen voor jou uit te voeren. Lukt dat niet, dan zal uiteindelijk (delen) van jouw website niet meer goed functioneren. Het is de verwachting dat browsers zoals Safari of Firefox de aanpak van Google Chrome gaan volgen.

Beschik je nog niet over een beveiligde website, dan is het aanbevelen actie te ondernemen.

Voor zo’n beveiligde verbinding heb je een SSL certificaat nodig.  Het certificaat zorgt voor de encryptie (versleutelen) van de verbinding en voor het valideren van de identiteit van een website. Het certificaat bevat onder andere informatie over de certificaathouder, het domein, de naam van de Certificate Authority die het certificaat heeft uitgegeven, het land waarin het certificaat is uitgegeven en de  geldigheidsduur.

Zoek jij nog een geldig SSL-certificaat voor jouw website, om ervoor te zorgen dat deze goed is beveiligd en zichtbaar blijft voor alle browsers? Neem dan contact met jouw website bouwer op.

× Chat met Thomas en Wim van Tincan Digital